zpg-headerPage-rollerskaters-02-desktop

Linda IJmker promoot zonnepark op rollerskates

Linda IJmker is als vrijwilliger actief voor Windpark Nijmegen-Betuwe. Ze figureert op haar rollerskates in een promotiefilmpje en op foto’s voor de publiciteitscampagne voor Zonnepark De Grift.

Als kind viel het Linda IJmker al op hoeveel invloed mensen hebben op de natuur. Met haar ouders onderweg naar hun vakantiebestemming was het duidelijk te zien aan de bomen langs de snelweg: kaal geworden door de zure regen.

Nu is Linda IJmker projectleider bij IVN Natuureducatie, woont ze in een nog net niet helemaal energieneutraal huis en is ze als vrijwilliger actief voor het Windpark Nijmegen-Betuwe. Ze figureert op haar rollerskates in een promotiefilmpje en op foto’s voor de publiciteitscampagne voor Zonnepark De Grift.

‘Daarmee kon ik mijn twee grote hobby’s combineren’, zegt ze. ‘En nee, mijn rollerskates wekken geen energie op. Ik heb wel een set wielen met ledlampjes die gaan branden als je skate, maar dat is vooral leuk voor roller disco’s. Rollerskaten is heerlijk om te doen, zeker buiten in de zon. Ik leef me uit in het skatepark en speel Roller Derby in teamverband bij de Arnhem Fallen Angels.


Foto: Henny van Roomen Fotografie

Rondleidingen bij Windpark Nijmegen-Betuwe

Via haar werk raakte ze al vroeg betrokken bij het windpark. Al voordat het was gebouwd, schreef ze mee aan een handleiding voor gastlessen en trainde ze vrijwilligers om lessen te geven. IJmker: ‘Toen de molens er eenmaal stonden, ben ik doorgegaan als vrijwilliger door op het park rondleidingen te geven aan schoolklassen. Ik wil de kinderen, en via hen hun ouders, laten zien dat duurzaamheid niet alleen iets is van de overheid of van bedrijven, maar dat je zelf ook een rol kunt spelen. Wat het leuk maakt zijn de reacties van de kinderen. Op een van de molens staan de namen van alle deelnemers en dan zien ze bijvoorbeeld de naam van hun opa staan. Ook al is dat hun opa niet, het geeft toch herkenning. En als ze later met hun ouders langs het windpark rijden, kunnen ze zeggen: kijk, daar ben ik geweest.’

Duurzaamheid en jongeren

Duurzaamheid leeft breed, gelooft ze, niet alleen bij ouderen, maar ook binnen haar eigen netwerk. ‘Ik heb al een aantal vrienden en collega’s die ook een Zonaandeel willen. Klimaatverandering leeft onder jongeren, kijk maar naar de scholieren met hun klimaatstakingen. Dat je in het algemeen bij vrijwilligerswerk vooral ouderen tegenkomt, komt omdat die meer tijd hebben of zich langer binden aan een organisatie. De groep tot vijftig jaar heeft het superdruk. En als je dan eens op een algemene ledenvergadering van het windpark komt, kun je al gauw denken: hoor ik hier wel bij?’

Net zoals Linda ook je steentje bijdragen aan een duurzaam Nijmegen? Meld je aan als donateur voor Zonnepark de Grift en verdien ook nog je inleg terug.

Comfortabel én duurzaam huis

Linda IJmker brengt duurzaamheid ook in de praktijk met het huis waar ze met haar vriend woont. Het is zo gebouwd dat ze optimaal gebruikmaken van de zon. In de winter, als de zon laag staat, komt hij vol binnen. In de zomer juist minder, zodat het niet te warm wordt. ‘Het huis is extreem goed geïsoleerd, ook in details, die verdergaan dan het Bouwbesluit. Op het dak liggen zonnepanelen en op termijn gaan we ook van het gas af.’

Deel dit bericht