zonnepanelen

Start inschrijving Zonaandelen uitgesteld

Van ons oorspronkelijke plan om de inschrijving voor Zonaandelen voor Zonnepark de Grift in september te starten zijn we afgeweken. De coöperatie zoekt nu naar een nieuw, geschikt moment. Een aantal zaken speelt hierbij mee.

Deze zomer voerden we campagne om zoveel mogelijk Nijmegenaren enthousiast te maken om mee te doen met Zonnepark de Grift. Veel nieuwe donateurs hebben zich aangemeld. Van ons oorspronkelijke plan om al meteen in september met de inschrijving voor Zonaandelen te starten hebben we afgezien. De belangrijkste reden hiervoor was dat het financieel model nog niet doortimmerd genoeg bleek te zijn. De voorwaarden om deel te nemen aan het zonnepark zijn gebaseerd op dit model. Hierover wilden we geen overhaast besluit nemen.

Geen gewoon zonnepark
Zonnepark de Grift is geen gewoon zonnepark. Het maakt deel uit van Energielandschap de Grift, een nieuw innovatief project, waarin windmolens, zonnepanelen en opslag van energie samenkomen. Energielandschap de Grift kan uitgroeien tot koploper in de regio, als het gaat om optimaal en slim opwekken van duurzame energie. Zo zijn er plannen voor cable-pooling, waarbij de stroom van het windpark en het zonnepark door dezelfde kabel naar het netwerk gaan. Deze techniek is in de regio nog niet eerder toegepast. Om dit nieuwe energielandschap te ontwikkelen is deze zomer een innovatiebijdrage verleend door het Rijk. Goed nieuws, want met deze subsidie stijgt de kans op succes. Zo’n groot, vernieuwend plan is echter complex. Dit brengt ook onzekerheid met zich mee. Er is tijd nodig om inzicht te krijgen in wat de effecten en risico’s hiervan op het financiële model van het zonnepark zijn.

Beroep rechtbank
Tegen de bouwvergunning voor het zonnepark is in mei bij de rechtbank beroep aangetekend. Donderdag 28 november vindt de zitting plaats waarbij dit beroep wordt behandeld. Een spannend moment voor ons zonnepark. Wil je erbij zijn? Stuur een mail naar info@windpowernijmegen.nl. Een week voor de zitting ontvang je informatie over de locatie en het tijdstip.

Midden januari verwachten we een uitspraak van de rechter. Afhankelijk van de uitspraak is daarna nog een gang naar de Raad van State mogelijk, een proces dat veel tijd kost. Op dit moment is dan ook nog onzeker wanneer we een onherroepelijke bouwvergunning voor het zonnepark hebben. Het liefst starten we de inschrijving voor Zonaandelen pas als het zover is, omdat we dan zeker weten dat we het zonnepark mogen bouwen.

Er is dus tijd nodig, zodat we op een goed, later moment met de inschrijving kunnen starten. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 16 december praten we je verder bij.

Meedoen met Zonnepark de Grift? Inschrijven als donateur kan nog steeds.

Deel dit bericht