derand

Welkom bij De Rand

Scheiding tussen zonnepark en snelweg bij de Grift

De Grift: de plek waar onze windmolens staan en straks ook ons zonnepark. Wat de volgende stap is? Eén geheel maken van het gebied. Een plek waar duurzame energie wordt opgewekt en waar je kunt ronddwalen: van het bezoekerscentrum De Mussenhut, naar de windmolens en het zonnepark. Een plek waar mensen graag zijn.

In het ontwerp van dit energiepark is ingezet op efficiëntie, wat betekent dat het maximale uit de zon en de wind wordt gehaald. Om deze reden staan de zonnepanelen in een zuidopstelling. Ook is rekening gehouden met de archeologische waarden van het gebied, waardoor de panelen op betonnen ‘voeten’ worden geplaatst. Maar: een optimale levering van groene energie is niet het enige wat hier gebeurt. Al wel eens van cable pooling gehoord? Nee? Een complex proces waardoor de opwek van groene stroom wordt gereguleerd, zodat we de juiste hoeveelheid stroom afstaan aan het stroomnet. Op de Grift gebeuren mooie dingen. Hier wordt impact gemaakt. Dat mag gezien worden.

Groene energie in een aantrekkelijk park

Kosmo Broom van FAIR2 Media en landschapsarchitect Jan Heersche van Hofstra|Heersche denken hier hetzelfde over. Jan: ‘Een goed leefbaar zonnepark. Optimale levering van groene energie gecombineerd met een aantrekkelijk park. Ondanks dat niet vanaf het begin is nagedacht over de indeling van het landschap, wordt nu gewerkt aan een park waar aandacht is voor omgeving, ecologie en bruikbaarheid. Om een mooi verhaal te vertellen.’ Kosmo: ‘Ondertussen willen we ook dat het park toegankelijk is voor, bijvoorbeeld, schoolklassen. Volwassenen en kinderen op een interactieve manier kennis laten maken met het park en met cable pooling. Er gebeurt hier iets technologisch magisch.’

De Rand

Het park is vanaf de snelweg goed te zien. Door de zuidopstelling staan de panelen met hun achterkant naar de snelweg toe. Dit, en de betonnen pootjes waar de panelen op staan, maakt de zonnepanelen op zichzelf niet aantrekkelijk. Dit moet anders kunnen. En daarbij: constant langsrazend verkeer in je ooghoek is geen positieve toevoeging aan de beleving van een park. Een duidelijke doch elegante scheiding van het park met de snelweg, dat is het streven. Welkom bij De Rand!

Jan: ‘We hebben maar beperkte plek, je praat hier over 100 meter. Dat is helemaal niks gerekend over een lange snelweg, het moet geen incident worden. Het moet een relatie leggen met de rest.’ Kosmo: ‘We creëren iets waar mensen naartoe willen gaan. Het gebied opdelen in onderdelen, zodat het de moeite waard wordt. Visueel en gevoelsmatig.’

Samenbrengen en samenkomen. De Grift is meer dan een windmolen- of zonnepanelenpark. Het is een rond verhaal, met een begin en een einde. Een verhaal over cable pooling, zonnepanelen en windmolens. Wat Kosmo en Jan precies gaan creëren bij De Rand? In deze animatie krijg je een idee waar het naar toe gaat. Een definitief plan volgt in het najaar van 2020.

De Rand is een idee van Wiek-II, dat het energiepark op De Grift ontwikkelt in nauwe samenwerking met Energiecoöperatie WPN.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via deze website of social media. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dat kan natuurlijk ook, via het formulier onderaan deze pagina.

Deel dit bericht