CW_20211013__MG_2735

Bouw Zonnepark de Grift op stoom

Deze zomer werd in Nijmegen-Noord hard gewerkt aan de bouw van Zonnepark de Grift. ‘We zijn aardig opgeschoten’, zegt Jeroen van Heijningen, projectleider bij hoofdaannemer 100% Zonnig.

Deze zomer werd in Nijmegen-Noord hard gewerkt aan de bouw van Zonnepark de Grift. ‘We zijn aardig opgeschoten’, zegt Jeroen van Heijningen, projectleider bij hoofdaannemer 100% Zonnig. De fundering van bio-betonplaten is zo goed als klaar. Op deze fundering komt een stalen onderconstructie voor de zonnepanelen. De montage van deze constructie is onlangs van start gegaan. De vaart zit er dus goed in: ‘We verwachten dat we over een maand de eerste zonnepanelen kunnen leggen’, vertelt Jeroen. Intussen begint het Nijmeegse bedrijf Batenburg Installatietechniek al aan het graafwerk voor de kabels. Er komen niet alleen kabels tussen de rijen met panelen, ook komt er een middenspanningskabel tussen het windpark en het zonnepark. De stroom die het zonnepark straks opwekt gaat via de bestaande kabel van het windpark naar het openbare elektriciteitsnet.

Funderingsblokken op de Grift

A-kwaliteit

De 11.648 panelen voor Zonnepark de Grift zijn met 18 zeecontainers vanuit China naar ons land verscheept en staan nu klaar in een Nederlandse opslag. De panelen komen straks gedoseerd naar de Grift om ze vervolgens rij voor rij te monteren. Jeroen is te spreken over de kwaliteit van de lading: ‘Van elke zeecontainer hebben we een representatief aantal panelen laten testen. We weten dat Longi Solar, één van de grootste fabrikanten, zeer goede panelen maakt, maar we weten ook dat er soms kwaliteitsverschillen zijn. Uit de test bleken de zonnepanelen bestemd voor Zonnepark de Grift van A-kwaliteit zijn. Daar zijn we heel blij mee.’ Mooie vooruitzichten dus voor ons zonnepark!

Paneel uit de tester

Testklaar

Als over een paar maanden de panelen op hun plek liggen en de kabels zijn gelegd is het zonnepark testklaar. Jeroen verwacht dat het tegen het einde van dit jaar zover is. De oplevering kan dan, als alles volgens plan verloopt, plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2022.

Lokale bedrijven

Om de plaatselijke economie te stimuleren zijn voor de bouw van Zonnepark de Grift lokale bedrijven aangetrokken. Het Wijchense installatiebedrijf 100% Zonnig is hoofdaannemer en levert en plaatst de panelen. Het aansluiten van de stroomkabels gebeurt door het Nijmeegse bedrijf Batenburg Installatietechniek. Van Wijk grondverzet verzorgt het graafwerk. Ook de regionale dagbesteding Buiten-Zorg is aan de slag gegaan bij het zonnepark. Medewerkers hebben onlangs hoog gegroeid gras met bosmaaiers weggehaald. ‘We bekijken nu de mogelijkheden om hen ook in te zetten voor de aanleg van de struweelhagen die rond de panelen komen’, aldus Jeroen.

Deel dit bericht