20210223 CW007 bouw Mannen van Staal

Uit de bouwkeet: de Mannen van Staal

De Mannen van Staal reizen speciaal voor Zonnepark de Grift af vanuit het noorden van het land. Gerke Draaistra, projectleider en spin-in-het-web van Mannen van Staal, vertelt waarom.

Begin dit jaar begon de aanleg van Zonnepark de Grift. Wie zijn er te vinden op de bouwplek en wat doen ze daar? Dit keer: de Mannen van Staal uit Friesland. Speciaal voor Zonnepark de Grift reizen ze af vanuit het noorden van het land. Gerke Draaistra, projectleider en spin-in-het-web van Mannen van Staal, vertelt waarom.

Alles van metaal

In het Friese Leeuwarden staan de grote loodsen van de Mannen van Staal. Daar maken de Mannen, het zijn er in totaal zo’n 35, van alles van metaal. Met hun speciale machines buigen ze staal in elke vorm die maar gewenst is. Dat kan een mooi en groot werk in opdracht van een kunstenaar of architect zijn. Of een uniek ontwerp voor iemands tuin, trap of gevel. En tegenwoordig zijn het ook vaak de metalen constructies waarop zonnepanelen rusten.

En daar komt ons Nijmeegs zonnepark in beeld. Via hoofdaannemer 100% Zonnig kwam Mannen van Staal terecht bij Zonnepark de Grift. Het bedrijf ontwerpt en monteert de constructie waarmee de ruim 11.000 panelen straks muurvast op hun plek liggen.

Iets nieuws bedacht

Voor Zonnepark de Grift levert Mannen van Staal maatwerk. ‘Normaal gesproken komt er een fundering van schroefpalen die we de grond in slaan. Bij Zonnepark de Grift doen we dat anders. Vanwege de archeologische waarde van de bodem onder de panelen mag de fundering niet verder dan dertig centimeter de grond in. Voor onze schroefpalen is dat niet diep genoeg. Daarom hebben we iets nieuws bedacht. We hebben gekozen voor een fundering met platen van duurzaam beton, die op de grond liggen. Daar schroeven we onze constructie straks op. Als dat werk klaar is hoeven we de zonnepanelen er alleen nog maar in te schuiven.’

Veel ervaring met zonneparken

Het bedrijf heeft de laatste jaren veel ervaring met zonneparken opgedaan, vertelt Gerke: ‘In onze eigen regio hebben we al de onderconstructie geleverd voor een paar grote zonneweides.’ Mannen van Staal deed dit onder meer voor Zonnepark Emmeloord en een zonneproject op een voormalige vuilstort in Groningen. ‘Maar ook in de provincie Gelderland is het niet onze eerste klus. De constructie onder de panelen op het Arnhemse industrieterrein Kleefse Waard is ook van onze hand.’

Enige Nederlandse bedrijf

Maar waarom gaat Zonnepark de Grift in zee met een bedrijf uit Friesland? Kan dat niet wat dichterbij? Nee, want Mannen van Staal is het enige Nederlandse bedrijf dat dit soort constructies maakt, vertelt Gerke. ‘Gek genoeg kun je hiervoor alleen nog bij buitenlandse bedrijven terecht, in Duitsland bijvoorbeeld of nog verder, richting Zuid-Europa.’

Montagewerk

Voor Zonnepark de Grift ontwierp Mannen van Staal een constructie van ruim 2000 betonnen platen en zo’n 3000 metalen palen, dragende balken en passende inschuifprofielen. ‘Bijna al het materiaal dat we nodig hebben is klaar. Het is niet in onze eigen werkplaats gemaakt, maar in de buurt van Ridderkerk en Waalwijk.’ Het grootste deel is inmiddels met vrachtwagens naar de Grift gebracht. Zodra de betonnen fundering er ligt kunnen de Mannen aan de slag. Een hechte, Friese club van zo’n vijftien werknemers gaat het montagewerk de komende tijd op zich nemen. Voor een klus van deze omvang draaien ze hun hand niet om, zegt Gerke: ‘Nee hoor, we hebben al opdrachten gedaan voor grotere zonnevelden.’ Prima te doen dus, voor de Mannen van Staal.

Foto´s: Christine Wevers

Deel dit bericht