20201126 Ondertekening contract 100%zonnig header

Lokale aannemers gaan Zonnepark de Grift bouwen

Goed nieuws voor Zonnepark de Grift. Donderdag 26 november 2020 tekende Wiek-II een bouwcontract met lokale aannemers. Het Wijchense installatiebedrijf 100% Zonnig gaat de 15.000 zonnepanelen plaatsen. Voor het aansluiten van de stroomkabels is het Nijmeegse bedrijf Schekman aangetrokken. ‘We hadden een grote wens om samen te werken met lokale bouwers en zijn blij dat die nu in vervulling gaat’, zegt Pim de Ridder van Wiek-II. Met vijf hectare is Zonnepark de Grift straks het grootste burgerzonnepark van Nijmegen en omgeving. De bouw gaat direct na de jaarwisseling van start.

Stimulans voor lokale economie

‘Het zonnepark levert meer op dan duurzame energie alleen’, zegt de Ridder. ‘Het is ook een stimulans voor de lokale economie en werkgelegenheid. Dat laten we nu in de praktijk zien.’ De bouw biedt daarnaast kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de aanleg van de panelen zet installateur 100% Zonnig, naast eigen monteurs, werkzoekenden in die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

Interessante stap

Marcel Budding, directeur van 100% Zonnig verheugt zich op de klus: ‘Onze visie is een volledig duurzaam Nederland met installaties die door lokale mensen worden gebouwd en onderhouden. Om daar aan bij te dragen realiseert ons bedrijf jaarlijks honderden zonne-installaties van twee tot tweeduizend zonnepanelen. Zonnepark de Grift is voor ons een interessante stap. Wij hebben veel zin om dit lokale Nijmeegse project te gaan bouwen samen met mensen en bedrijven in de buurt. De meeste van onze medewerkers wonen in Nijmegen. Ook dat zorgt voor veel betrokkenheid.’

Prachtig voorbeeld van lokale samenwerking

Ook Tom Scheenen, directeur van Schekman/Batenburg Installatietechniek is enthousiast: ‘Wij gaan ons inzetten om Zonnepark de Grift van de benodigde transformatoren, middenspanning en laagspanningsbekabeling te voorzien en het zonnepark aan te sluiten op het energienet. Ons werk doen we vanuit de vestiging in Nijmegen, met medewerkers uit de directe omgeving. Zonnepark de Grift is een prachtig voorbeeld waarbij burgers en lokale partijen de handen ineen slaan om te komen tot een duurzamere en zonnige toekomst. Wij zijn heel trots hieraan bij te dragen.’

Eigendom van burgers
Energiecoöperatie WPN (voorheen WindpowerNijmegen) wil het zonnepark, na realisatie in het voorjaar van 2021, overnemen. De zonnepanelen worden dan net als de windmolens langs de A15 eigendom van de coöperatie en haar leden; inwoners uit Nijmegen en omgeving.

Foto: Christine Wevers

Deel dit bericht