20200924 CW015 Nijmegen ZP de Grift sonderen

Voorpret op De Grift: onderzoek naar de bodem

24 september 2020 – De voorbereidingen voor de bouw op Zonnepark de Grift zijn gestart met een onderzoek naar de bodemgesteldheid.

Licht geknars klinkt, als de buis in de vrachtwagen de grond in gaat. ‘Nu hoor je de grindlaag. Die zit meestal op zo´n tien meter diepte´, vertelt Fré, die de metingen doet. Al dertig jaar werkt hij voor het Groningse bedrijf Wiertsema en Partners, dat is gespecialiseerd in bodemonderzoek. Hij doorkruist het land om metingen te doen voor waterschappen en bouwbedrijven. Nu staat hij op De Grift en onderzoekt hij de bodem op de locatie waar later dit jaar het zonnepark komt.

Constructieberekeningen

De metingen moeten uitwijzen hoe diep de fundering van de transformatorhuisjes moeten zijn die op het terrein komen. Ook worden de gegevens gebruikt om de zwaarte van de constructie te berekenen waar de zonnepanelen op worden bevestigd. Met paaltjes zet Fré de plekken uit waar de metingen moeten gebeuren. Dan rijdt hij met zijn vrachtwagen, voorzien van boor- en meetapparatuur, langs de gemarkeerde plekken om de bodemgesteldheid te peilen. Op de plek waar de transformatorhuisjes moeten komen gaat de boor 25 meter de grond in. Op andere plekken is tien meter genoeg.

Legplan

Terwijl de boor dieper de grond in gaat, door klei, zand en grind, verschijnen op het beeldscherm in de vrachtwagen de eerste meetgevens. De data gaan automatisch door naar het ingenieursbureau, waar de constructieberekeningen worden gedaan. Met de berekeningen wordt een plan voor de fundering van de transformatorhuisjes gemaakt. Ook is het de basis voor het legplan voor het zonnepark. Deze gedetailleerde beschrijving van hoe de panelen in het park komen te liggen, is de volgende stap in de bouwvoorbereidingen.

(Foto´s: Christine Wevers)

Previous
Next
Deel dit bericht