Illustratie van het toekomstige energielandschap op de Grift waar energie uit zon, wind en zelfs warmte gecombineerd kunnen gaan worden.

Innovatiebijdrage voor Energielandschap de Grift

In het plan voor Energielandschap de Grift komen windmolens, zonnepanelen en opslag van energie op één plek samen. De Rijksoverheid gaat een innovatie-bijdrage te leveren om dit plan verder te ontwikkelen. Met deze subsidie krijgen de kansen op succes een flinke boost. Falco Pieters is namens Stichting Wiek-II betrokken bij de ontwikkeling van het energielandschap.

Falco vertelt over de bijzondere plannen: ‘Met Energielandschap de Grift gaan we voor het eerst in de regio zon, wind en opslag op een slimme manier met elkaar verbinden. Met behulp van cablepooling gaat de stroom van het windpark en het zonnepark straks via één kabel naar het elektriciteitsnet. We maken daarbij optimaal gebruik van de infrastructuur die er nu al is voor het windpark. Ook willen we op het terrein in de toekomst energie opslaan. Het doel is om vraag en aanbod van opgewekte energie beter op elkaar af te stemmen. Om dit te bereiken in deze regio is een innovatief concept nodig.’

Zonnepark niet afhankelijk van de subsidie

Voor Zonnepark de Grift, onderdeel van Energielandschap de Grift, pakt de innovatie-bijdrage ook voordelig uit, volgens Falco. ‘Als het lukt, dan verbetert deze innovatie de businesscase van het zonnepark.’ De realisatie van het zonnepark is niet afhankelijk van de subsidie: ‘Naast de ontwikkeling van het zonnepark kunnen we nu verder bouwen aan het energielandschap.’

Wiek-II ontwikkelt Energielandschap de Grift samen met Windpark Nijmegen-Betuwe, ZOWN BV, Senfal BV en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De bijdrage is toegekend aan dit samenwerkingsverband en afkomstig uit de Hernieuwbare Energie Regeling (HER) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om een subsidie van in totaal ruim €480.000. 

 

 

Deel dit bericht