Windmolens en zonnepanelen op de Grift

Primeur: één kabel voor wind en zon

De stroomkabels van Zonnepark de Grift worden binnenkort aangesloten. De stroom van het zonnepark gaat via het windpark naar het openbare net. Dat is nog niet zo vaak gedaan. Zonneparkdirecteur Pim de Riddert vertelt er meer over.

De bouw van Zonnepark de Grift vordert gestaag. Bijna alle ruim 11.000 panelen liggen inmiddels op hun plek. Maar voor het zonnepark in december testklaar is moet er nog het een ander gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van de stroomkabels. Een precies werkje. Niet alleen moeten alle panelen met elkaar worden verbonden, ook komt er een kabel van het zonnepark naar het windpark. Vooral dat laatste is nog niet vaak gedaan. Hoe spannend gaat dit nog worden? We vragen het zonneparkdirecteur Pim de Ridder van Wiek-II.

Tussen het zonnepark en windpark komt een middenspanningskabel te liggen. Met deze kabel gaat de stroom van het zonnepark naar het windpark. Via de al bestaande aansluiting van het windpark komt de zonnestroom vervolgens uit op het openbare netwerk. Deze techniek heet cable pooling. ‘Voor het zonnepark hebben we dus geen eigen netaansluiting nodig’, vertelt Pim. ‘Dat scheelt een hoop geld en veel tijd, want tegenwoordig is het vaak jaren wachten tot de netbeheerder in een aansluiting kan voorzien. Het stroomnet zit op veel plekken vol. Een ander voordeel is dat we de kabel optimaal benutten. Als het flink waait is het vaak niet zo zonnig en andersom. Ons aanbod van stroom aan het netwerk wordt zo stabieler, we kunnen er meer van op aan.’

Primeur

Het delen van één kabel klinkt eigenlijk best logisch. Toch is het een primeur in onze regio, aldus Pim. ‘Hoe het in de praktijk precies werkt is nog niet bekend. Het was daarom ook niet zomaar geregeld. De vereiste juridische en financiële voorbereiding was fors. Maar alles is inmiddels rond.’ En nu komt er dus een spannend moment aan: gaat de techniek inderdaad werken?

Speciale computer

‘De aansluiting van ons windpark kan maximaal 10MW aan’, vertelt Pim. ‘Als de zon flink schijnt én het hard waait tegelijk kan het zijn dat we meer stroom opwekken. Op dat moment moeten we voorkomen dat de stop doorslaat. Dat is nu onze eerste zorg, want als dat gebeurt kost dit zo een paar dagen productie. Om dit te bewaken hebben we een speciale computer gebouwd, die we DgD hebben gedoopt. Die geeft signalen als de productie boven de 10MW uit dreigt te komen. Deze DgD koesteren we, het is een onmisbare schakel. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij dit kan. We kijken dan ook erg uit naar het eerste testmoment, naar verwachting in december.’

Nieuw energielandschap

‘Van deze DgD wordt straks nog veel meer gevraagd’, zegt Pim. ‘Dit is pas het begin. Wat we de komende tijd willen doen gaat een stuk verder. Zo zijn er plannen, samen met vervoerders in de buurt, voor een laadstation voor vrachtwagens onder molen 5. We moeten dan natuurlijk genoeg stroom afleveren op de juiste plek. De DgD moet dat gaan regelen. Ook werken we aan een batterij om stroom in op te slaan. Dan kunnen we stroom naar het openbare net sturen óf juist naar de batterij. Zo bouwen we een nieuw energielandschap waarin we over zoveel stroom beschikken als we zelf willen. Dat maakt onze marktpositie sterker en biedt nieuwe kansen om zelf in onze energie te voorzien.’ De toekomstige versies van de DgD moeten dit alles gaan aansturen. Genoeg werk aan de winkel dus nog de komende tijd.

Opening

Dan maar weer even terug naar het hier en nu. De financiering voor het zonnepark is rond. Het eigen vermogen is deze zomer met veel enthousiasme door leden van Energiecoöperatie WPN bij elkaar gebracht. De bouw nadert de eindfase. Volgens de planning kan het zonnepark begin volgend jaar in bedrijf. Het ziet er dus behoorlijk ‘zonnig’ uit voor het eerste burgerzonnepark van Nijmegen. Tijd voor een feestje dus? De opening van het zonnepark laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Leden van de coöperatie horen hier binnenkort meer over. 

Bekijk de foto’s van de bouw van Zonnepark de Grift.

Deel dit bericht