pompidou1

De Rand wordt blikvanger van het energielandschap

'De Rand', oftewel de strook grond tussen het nieuwe zonnepark en snelweg A15, krijgt een rol in energielandschap de Grift. 'De Rand moet straks het verhaal vertellen van het nieuwe, innovatieve, energielandschap dat we hier aan het bouwen zijn', vertelt projectvoorbereider Pim de Ridder. Over de inrichting is al voorzichtig nagedacht.

‘De Rand’, oftewel de strook grond tussen het nieuwe zonnepark en snelweg A15, krijgt een rol in energielandschap de Grift. De commissie beeldkwaliteit van gemeente Nijmegen stelt als vergunningsvoorwaarde voor het zonnepark dat er aandacht wordt besteed aan dit stuk grond. De strook is immers vol in zicht vanaf de snelweg. ‘We willen de gelegenheid aangrijpen om hier iets moois neer te zetten’, zegt projectvoorbereider Pim de Ridder. ‘De Rand moet straks het verhaal vertellen van het nieuwe, innovatieve, energielandschap dat we hier aan het bouwen zijn.’

Uniek landschap

WindpowerNijmegen en ontwikkelstichting Wiek-II werken aan de Griftdijk aan een energielandschap met zon, wind én opslag van stroom. ‘Uniek is dat de door de windmolens en de zonnecentrale opgewekte stroom straks via één kabel naar het elektriciteitsnet gaat’, vertelt De Ridder: ‘Wind en zon vullen elkaar met deze nieuwe techniek goed aan.’ Wiek-II verkent ook de mogelijkheden om energie in het landschap op te slaan, bijvoorbeeld door elektriciteit met warmtepompen in warmte om te zetten.

Bekijks

Het futuristische karakter van het project willen we graag benadrukken, aldus De Ridder. ‘Waar kun je dit beter doen dan direct langs de snelweg, zodat het veel bekijks heeft?’ Verschillende ideeën voor de inrichting van de strook zijn inmiddels besproken: ‘De voorgestelde ontwerpen variëren flink van elkaar. We gaan nu op zoek naar wat het best bij ons verhaal past.’ Ook ruimtelijk gezien zijn er keuzes te maken: ‘Willen we een massief beeld, of juist een meer open beeld creëren? Daarnaast zijn er ideeën om op de strook landschapselementen van vroeger te laten terugkomen.

Concreet voorstel

De plannen worden binnenkort samen met een landschapsarchitect besproken. De Ridder: ‘De verschillende ideeën lopen we langs, om deze zomer tot een concreet voorstel te komen. Dit voorstel presenteren we aan de leden van de coöperatie. Daarna gaan we ermee naar de commissie beeldkwaliteit.’

Hieronder een indruk van de mogelijkheden: De Rand als blikvanger.

 

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *